De kiesstrijd in Zandhoven werd gedomineerd door het zogenaamde duel voor de burgemeesterssjerp tussen cd&v en N-VA.
Waar tsjevenburgemeester Luc Van Hove handig heeft op ingespeeld door alle kiezers op te roepen om voor hem te komen stemmen en zeker niet voor zijn tegenkandidaat die “onervaren is en zelfs nog nooit in de gemeenteraad heeft gezeteld”.
Dit mobiliseerde uiteraard ook heel wat kiezers want van de ganse regio Voorkempen had Zandhoven met 69% de hoogste opkomst van kiezers.
Deze tweestrijd voor de sjerp heeft Vlaams Belang vermoedelijk wel wat parten gespeeld.
Grofweg mag men ervan uitgaan dat de meeste kiezers voor de Provincieraad met eenzelfde motivering stemmen als voor het Vlaams Parlement.
In Zandhoven haalde Vlaams Belang in juni voor het Vlaams Parlement 2.422 stemmen (= + 600 t.o.v. 2019), doch in oktober voor de Provincieraad slechts 1.304. Waaruit men zou kunnen afleiden dat meer dan 40% van de potentiële Vlaams Belang kiezers in oktober niet is komen opdagen. Mede of vooral door het afschaffen van de opkomstplicht.
Een pijnlijk gevolg is echter dat Vlaams Belang 21 stemmen tekort kwam voor een 2e zetel en 63 stemmen tekort voor een 3e zetel in de Zandhovense gemeenteraad.
Vlaams Belang zal zich echter in Zandhoven als oppositiepartij correct en constructief blijven inzetten in het belang van alle Groot-Zandhovenaars.
Een gevolg is ook dat na blauw (liberalen) en rood (socialisten) in 2013 nu ook groen verdwijnt uit de Zandhovense gemeenteraad.
Doch als partij voor een onafhankelijk Vlaanderen, waar onze mensen op de eerste plaats komen, hebben we de wind wel in de zeilen en moet het beste nog komen. Als bewijs:
- van 3 parlementsleden in 2014 in de Belgische Kamer naar 57 nu !
- van 6 parlementsleden in 2014 in het Vlaams Parlement naar 31 nu !
- en lokaal van 186 gemeenteraadsleden in 2014 in Vlaanderen naar 635 vandaag !