menu
Word Lid
Ten dele illegale grondstortingen in Nederviersel !

In september 2018 werd door Stan Nelen uit het verre Essen een vergunningsaanvraag ingediend voor een ophoging van wel 1,60 m boven het maaiveld van een landbouwperceel van bijna 14 hectare gelegen juist voorbij het sas in Nederviersel. Deze werd toen terecht geweigerd en dit op basis van het advies van het departement Landbouw en Visserij die stelde dat een reliëfwijziging volledig in het teken dient te staan van een verbetering van de bodem en de landbouwkundige geschiktheid, maar dat het hier zou gaan om een maximale afzet van grondoverschotten.
Op 21 april 2021 werd dan bij een tweede aanvraag door het schepencollege toch een vergunning verleend en wel voor een ophoging van 16 tot maximum 40 cm, met een totaal volume van 21.106 m3, doch dit wel voor een onbepaalde duur !

In november 2021 begon dan de grondaanvoer, doch al snel kwamen er klachten en vragen van bewoners van vooral de Watersportlaan en Nederviersel. Aanvoer van vuile grond met stenen, ook ’s avonds en zelfs ’s nachts, afvoer van afgegraven teeltaarde, wegverzakkingen door de zware transporten, enz.
Door ons raadslid Paul Stulens werd dit dan vele malen aangekaart tijdens de gemeenteraad (liefst zeven maal tussen januari 2022 en januari 2024).

In november vorig jaar diende de weg vanaf het sas tot aan het gedeelte naast de snelweg terug te worden afgesloten wegens nieuwe verzakkingen. Ondanks ons aandringen ontvingen we tot op heden nog steeds geen bericht dat de herstellingskosten aan de aannemer werden aangerekend en door hem zouden worden betaald.
Ook konden we toen vaststellen dat er putten tot wel vier meter diep werden gegraven, er een camion grond werd ingestort waarna de put onmiddellijk weer werd gedicht. Waarop op ons aandringen op 8 december dan stalen werden genomen. De resultaten hiervan waren gunstig alhoewel we daarbij toch wel zeer sterk onze bedenkingen hadden. Uit het rapport bleek immers dat er 5 stalen werden genomen op 2m diepte aan de rechterzijde van de gestorte hoop, en 5 stalen op slechts 1m diepte aan de linkerzijde, de zijde waar juist de putten van 4m diep werden gemaakt en gevuld.
Ook werden geen stalen genomen aan de vervuilde zijde van het kanaal.

Ons gemeenteraadslid Paul Stulens en ons Milieu- en Klimaatraadslid Dirk Bekaert wilden dit echter niet meer loslaten. Uit de bij de gemeente opgevraagde en verkregen cijfers van de Grondbank bleek dat er in totaal 35.986 m3 grondstorting was vergund, waarbij echter de cijfers van het 1e halfjaar van 2023 ontbraken. Van de voor het 2e halfjaar 2023 vergunde hoeveelheid van 18.564 m3 werden er effectief 14.448 m3 aangevoerd.
Verdere door ons aangevraagde cijfers kon de gemeente blijkbaar niet meer bekomen van de Grondbank !
Stel dan dat toch wel 20% niet zou zijn aangevoerd, dan nog komen we aan ca. 28.800 m3 aangevoerde grond, ruim meer dan vergund. Dit zou betekenen dat er minstens een 1.700 vrachtwagens zijn aangevoerd en niet de door de burgemeester tijdens de gemeenteraad van november vermelde 850 ritten.

Kort na onze tussenkomst in de gemeenteraad van december liet de aannemer dan plots weten dat alle grond aanwezig was om de ophoging af te werken. Na een telefoontje vanuit het gemeentehuis ?
Dit bewijst nogmaals dat het huidige schepencollege ook in dit dossier zeer onbetrouwbaar heeft gehandeld.
Ook ons Zandhoven verdient ander en beter !

Het is niet verwonderlijk dat volgens de recente gemeentemonitor 82 % van de Zandhovenaars tevreden is over de dienstverlening van ons gemeentepersoneel, maar dat slechts 47 % vertrouwen heeft in het gemeentebestuur.


ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF