Even vooraf:
Meer dan zes jaar hebben we in de gemeenteraad aangedrongen op een bouwcode voor gans Groot-Zandhoven om de willekeurige en ongebreidelde appartementenbouw tegen te gaan.
Telkens werd dit door CD&V weggestemd. Tot men ons gezaag beu werd en het dan maar zelf op de dagorde heeft geplaatst in november 2018. Uiteraard werd dit toen unaniem goedgekeurd, doch waarbij we eisten dat de code niet enkel door het schepencollege met een deskundige zou worden opgesteld, maar dat ook iemand van elke gemeenteraadsfractie aan de besluitvorming zou kunnen deelnemen. Schepen Van Staeyen beloofde dit toen, doch hield zich nadien niet aan zijn woord !
Ondanks onze blijvende druk werd er dan toch weer bijna 4 jaren lang getreuzeld om dan uiteindelijk de bouwcode op de gemeenteraad van september 2022 door onze strot te duwen.
Maar vooraf werden er natuurlijk eerst, aan ons kent ons, nog een hoop vergunningen afgeleverd voor de bouw van enkele honderden appartementen.
De pree en het pensioen van de burgemeester en zijn schepenen hangt immers ook af van het aantal inwoners.
Zoals te verwachten konden we met deze bouwcode niet akkoord gaan omwille van twee fundamentele bezwaren: de voorschriften zijn meestal te gedetailleerd, te beperkend en te betuttelend, maar vooral omdat er ruime mogelijkheden zijn voorzien om afwijkingen te kunnen toestaan (aan ons kent ons ?, of als paraplu om te kunnen weigeren ?), hetgeen echter zorgt voor rechtsonzekerheid. Ook studio’s werden voortaan in Zandhoven niet meer toegelaten.
Gemeenteraad van 31 oktober 2024:
Na de vele gesprekken met onze inwoners naar aanleiding van de verkiezingen werd nogmaals duidelijk dat het huren of kopen van een eigendom voor onze mensen alsmaar duurder wordt. En dat er dus ook wel een vraag is voor studio’s.
Reden waarom wij op de gemeenteraad nogmaals voorstelden om art. 82 van de Bouwcode (“Studio’s worden niet toegelaten”) te vervangen door: “Studio’s worden toegelaten op voorwaarde dat zij minstens voldoen aan de Vlaamse Wooncode, die thans stelt dat de netto-vloeroppervlakte minimum 18 m2 dient te zijn bij bewoning door één persoon en minimum 27 m2 bij bewoning door 2 personen.” Ook zou men als gemeente deze minimum oppervlakten ook nog wel wat kunnen verhogen zoals bijvoorbeeld 30 m2 in Gent of 35 m2 in Antwerpen.
Onze beweegreden voor deze gewenste aanpassing is vrij duidelijk:
Volgens de recente gemeentemonitor met cijfers uit 2023 blijkt immers dat de 13.352 inwoners van Zandhoven behoren tot 5.675 huishoudens.
Hiervan zijn 28,2% of ongeveer 1.600 éénpersoonshuishoudens, en 38,6% of ongeveer 2.200 tweepersoonshuishoudens.
Jonge mensen die het ouderlijk huis willen verlaten of jonge koppels die uit mekaar gaan kunnen immers niet steeds een appartement van 800 € of meer huren.
Volgens schepen Van Staeyen zou een studio uit slechts één kamer bestaan. Hetgeen natuurlijk niet klopt: een studio is immers geen studentenkot, maar heeft een aparte badkamer met WC, en veelal ook een open keuken zoals trouwens ook de meeste moderne appartementen hebben.
Zoals te verwachten werd ons voorstel door de cd&v-meerderheid weer eens weggestemd.
Maar dat ook de N-VA-fractie tegen stemde doet toch wel wat nadenken !