menu
Word Lid
Onzorgvuldige asbestverwijdering in de Rector De Ramstraat !

Niettegenstaande de vele bezwaarschriften met meer dan 80 handtekeningen, zowat de ganse straat, verleende het schepencollege op 19 december 2022 toch een omgevingsvergunning voor het slopen van 5 ééngezinswoningen en het bouwen van 22 appartementen in de Rector De Ramstraat.

Midden juni werden dan de sloopwerken uitgevoerd waarbij echter kon vastgesteld worden dat de asbesthoudende dak- en zijschaliën in ijltempo gewoon met de schop werden verwijderd door arbeiders zonder enige beschermende kledij, hetgeen bovendien ook zorgde voor veel in de omgeving rondvliegend asbesthoudend stof !

Gezien dit gevaarlijk en onzorgvuldig omspringen met asbesthoudende materialen belde dan één van de buurtbewoners op maandagvoormiddag 17 juni naar de milieudienst, waarop hem werd aangeraden om ook de politie te bellen, hetgeen dan ook werd gedaan. De politie kwam daarop tijdens de schaftijd kort ter plaatse en zag dus geen gevaar (geen asbestkennis ?) en maakte dus geen PV op of nam geen bestuurlijke maatregel. Maar ook de burgemeester als hoofd van de politie en dagelijks op de hoogte gehouden door de politie, vond het niet nodig om op te treden. Na schaftijd zijn de meeste, maar niet alle, arbeiders witte beschermende kledij beginnen dragen, en zijn dan zonder enige verdere bescherming en op dezelfde wijze in ijltempo beginnen verder werken om de klus zodra mogelijk te klaren.

Omwille van de terechte onrust in de straat en ook vooral met het oog op de toekomst bracht Vlaams Belang dit dan ook op de agenda van de gemeenteraad van 27 juni.
Op onze vragen “Werd er door de bouwheer of de aannemer voorafgaandelijk een verplichte destructieve asbestinventaris opgemaakt ?” en “Werden de sloopwerken zoals verplicht 15 dagen voorafgaandelijk gemeld aan de lokale directie Toezicht op het Welzijn op het Werk en aan de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer ?” kregen we geen antwoord !

Op onze vraag “Gaat het gemeentebestuur, in het belang van onze inwoners, in de toekomst bij het verlenen van gelijkaardige omgevingsvergunningen de noodzakelijke verplichtingen als voorwaarden opleggen in de vergunning en dit ook controleren en dus minder nonchalant omspringen bij gelijkaardige situaties ?” vond de burgemeester dat er in de toekomst bij een gelijkaardige vergunning geen extra voorwaarden moeten worden opgelegd, want dat er steeds al zovele voorwaarden zijn en dat de vergunningaanvrager de wet en dus de verplichtingen maar moet kennen.
Dit is echter een antwoord dat duidelijk niet in het belang is van onze Zandhovense inwoners en dat wij dus geenszins kunnen aanvaarden !

Het is niet verwonderlijk dat volgens de recente gemeentemonitor 82 % van de Zandhovenaars tevreden is over de dienstverlening van ons gemeentepersoneel, maar dat slechts 47 % vertrouwen heeft in het gemeentebestuur.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF