menu
Word Lid
Hoofddoeken in de Zandhovense scholen ?

Op de gemeenteraad van 31 oktober werd een nieuw arbeidsreglement goedgekeurd voor de gemeentescholen van Massenhoven en Zandhoven.

Vlaams Belang heeft hierbij voorgesteld om in beide reglementen toe te voegen dat personeelsleden geen hoofddoeken mogen dragen bij het uitoefenen van hun werkopdracht. Wie in een publieke school werkt moet zich immers neutraal opstellen.

De discussie over het al dan niet toestaan van de islamitische hoofddoek in publieke functies sleept al lang aan en zeker in het onderwijs. In 2017 stapten drie moslima’s naar de rechtbank omdat ze in het gemeenschapsonderwijs geen hoofddoek mochten dragen. De rechtbank in Tongeren gaf hen gelijk, maar het Hof van Beroep te Antwerpen deed dat vonnis teniet. De zaak werd uiteindelijk aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens voorgelegd. Dit rechtscollege oordeelde in 2024 dat een dergelijk verbod niet in strijd is met vrijheid van godsdienst en daarmee is toch wel een eind gekomen aan de juridische betwisting hierover. Het al dan niet toestaan van het dragen van een hoofddoek in een publieke functie is dus een zuiver politieke beslissing.

In het gemeenschapsonderwijs (Go!) is het dragen van een hoofddoek verboden. In katholieke scholen wordt de beslissing overgelaten aan het schoolbestuur zelf, maar slechts 10 % van de katholieke scholen staat het dragen van een hoofddoek toe. Voor gemeentescholen wordt de beslissing genomen door de gemeenteraad.

De meeste scholen waar het dragen van een hoofddoek is toegelaten krijgen al snel problemen.
Meisjes die daar de hoofddoek weigeren te dragen worden immers al vlug gepest en geïntimideerd.
Daarom willen we een verbod instellen voordat het probleem zich werkelijk stelt. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Het Vlaams Belang voorstel werd natuurlijk niet aangenomen.
Dat de cd&v-meerderheid en Groen geen graten zien in het dragen van een hoofddoek op school wekt immers geen verbazing.

Maar ook de N-VA-fractie heeft zich hierbij zonder meer aangesloten. Dus ook voor N-VA mogen moslim vrouwen zich in een publieke functie door hun kledij uitdrukkelijk onderscheiden van de Vlamingen. Hoe dat te rijmen valt met een inclusieve samenleving blijft toch wel een raadsel.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF