menu
Word Lid
Geen hoge windturbines vlakbij onze dorpskernen (Bis!)

De firma W-Kracht NV uit het verre Loppem (bij Brugge) diende laatst opnieuw een aanvraag in om 2 hoge windturbines te plaatsen langs het Albertkanaal, vlakbij de dorpskernen van Massenhoven (achter Eurobeton) en Viersel (aan de kanaalbrug). Het enige verschil met de eerste aanvraag is dat de turbines ca.140m in plaats van ca.150m hoog zouden zijn.

Iedereen onder ons is wel voor groene energie, doch grote windturbines vlakbij de dorpskernen van Massenhoven en Viersel hebben zonder twijfel zeer schadelijke gevolgen voor de leefomgeving en gezondheid van de omwonenden. (o.m. geluids-, slagschaduw- en visuele hinder).
Maar er zijn ook nog grotere risico’s:
- Gevaar voor brand of wiekbreuk en zelfs mastbreuk: bij 20 omwentelingen per minuut bewegen de wieken zich met een snelheid van ca. 375 km/uur, waardoor bij een breuk de werpafstand tot 625 meter (!) kan bedragen.
- Gevaar van ijsafzetting: tijdens vorst of sneeuw; weggeslingerde ijsbrokken zijn een gevaar in een woongebied.
- Gevaar van blikseminslagen: ondanks bliksemafleiders op de turbine kunnen na een blikseminslag vele huizen in de omgeving te kampen krijgen met defecte huishoudtoestellen en computerapparaten en valse alarmmeldingen.

Spijtig genoeg is de windturbinemaffia zo sterk in Vlaanderen dat de minimumafstand tot de woningen werd afgeschaft, daar waar wetenschappelijk onderzoek minimum 1.500 meter vastlegt. Enkel nog de geluids- en slagschaduwhinder zijn van tel. Volgens hetzelfde onderzoek wordt het geflikker van de slagschaduw waargenomen tot op 12 x de wiekdiameter (d.i. 12 x 82 = op ca. 980 meter afstand).

De niet aflatende inzet van de omwonenden, verenigd in het “Actie Comité Rust in Zandhoven”, en hierin gesteund door mensen van zowel N-VA als Vlaams Belang, heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat het aantal bezwaarschriften van 888 in 2017 nu is gestegen tot liefst 1.244 stuks !
Alhoewel het CD&V-schepencollege hierdoor ook nu bij een negatief advies is gebleven, was het windstil bij CD&V ! Hetgeen natuurlijk niet moet verwonderen: voor diegenen die het nog niet moesten weten, de gedelegeerd bestuurder van de Loppemse firma W-Kracht is de heer Ivo Van Vaerenbergh, erevoorzitter van CD&V Zoersel, bevriend met o.m. Katrien Schrijvers en onze burgemeester Luc Van Hove (die ook bezoldigd bestuurder is bij “Wind4Flanders”).

Zopas gaf ook de GOVC (Gewestelijke Omgevings Vergunnings Commissie) een negatief advies. Gelukkig is Joke Schauvlieghe (CD&V) intussen minister af! (Niettegenstaande de negatieve adviezen gaf zij de eerste maal toch een vergunning, amper twee dagen na een bezoekje in Zoersel !). De uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt nu bij Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). Benieuwd of zij aan de druk van haar collega’s zal kunnen weerstaan. Wordt in januari vervolgd !

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF